Hämeenlinna

Kaivokatu 16
13100 Hämeenlinna
Y-tunnus: 0499964-0

Puh. +358 3 615 370

Espoo

Sinimäentie 10 C
02630 Espoo

Oulu - Huollon toimipiste

Aapistie 7 B
90220 Oulu

Tilaukset, tuotetiedustelut sekä muut tiedustelut: info@immunodiagnostic.fi

Ota yhtettä Tekninen tuki ja huolto
Siirry sisältöön

Jopon voitti syöpägeneetikko Biomedicumista – Lue lisää voittajasta!

Haastattelussa Jopon voittaja Tuomas Heikkinen, Helsingin yliopisto

Juhlistimme Immunon 35-vuotistaivalta suorittamalla Jopo-arvonnan 31.5.2018 osallistujien kesken. Kiitos kaikille arvontaan ja juhlakiertueellemme osallistuneille!

Kuka olet ja mitä tutkit?

Olen Tuomas Heikkinen, tutkijatohtori Suomen Akatemian rahoittamassa genomibiologian tutkimusohjelmassa, Helsingin yliopistolla. Olen syöpägeneetikko ja Suomen akatemian rahoittaman projektini aihe on MED12 geenin vaikutus hematologisissa kasvaimissa. Olin juuri puoli vuotta tutkijavaihdossa Texasissa, jossa olin yhteiskumppanin luona opettelemassa uusia tutkimusmenetelmiä.

Mitä uusia metodeita jäi käteen Texasista?

Yhteistyökumppanimme laboratoriossa San Antoniossa on pystyssä CRISPR-menetelmä samaan geeniin jota tutkimme. Kävin siellä tutustumassa tekniikkaan ja suunnittelemassa uusia kokeita.

Minkälainen CRISPR-menetelmä oli kyseessä?

Tarkoituksena on saada aikaan spesifejä yhden nukleotidin muutoksia, jotka ovat tässä geenissä tärkeimmät mutaatiotyypit.

Mikä on kuumin tutkimusaihe alallasi tällä hetkellä?

Liquid biopsy on yksi tärkeä teema mikä kiinnostaa geneetikkoja. Tuumorimikroympäristön vaikutukset on toinen kiinnostava aihe. Tuumoriheterogeenisyys on paljon monimutkaisempi asia kuin mitä aikaisemmin on ymmärretty. Sen tarkempi ymmärtäminen voi antaa erilaisia mahdollisuuksia targetoituihin hoitoihin.

Missä vaiheessa liquid biopsyn käytännön sovellukset ovat?

Enimmäkseen menetelmä on edelleen tutkimusvaiheessa. Maailmalla esim. keuhkosyövässä se ainakin on jo rutiinikäytössä seurannassa. Syöpäkonferensseissa keskustellaan paljon siitä voiko sen käyttöä laajentaa eri syöpien seurantaan ja jopa tukemaan diagnostiikkaa.

Miten sinun tekemä tutkimus hyödyttää ja auttaa tavallista kansalaista?

Perustutkimuksesta sovellukseen asti on pitkä tie, ja ikinähän sitä ei voi täysin tietää miten se tulee menemään. Mutta jos tekemäni solulinjakokeet toimivat, voisi niiden avulla olla mahdollista kehittää suoraan targetoituja hoitoja nimenomaan näiden mutaation ajamiin syöpiin ja muihin kasvaimiin. Tämä voi puolestaan avata uusia terapeuttisia vaihtoehtoja kliinikoille.

Miten olet päätynyt syöpägenetiikan tutkijaksi?

Lähdin opiskelemaan genetiikkaa ja päädyin kesätöihin Biomedicumiin, perinnöllistä rintasyöpää tutkivaan tutkimusryhmään, jossa lopulta väitöskirjankin tein. Tutkimus vei mukanaan kun sitä alkoi käytännössä tekemään.

Mikä on parasta tutkijan työssä?

Tutkijan työ on hirveän kiinnostavaa, ei ole tylsää koskaan. Tylsätkin rutiiniasiat on pikku juttu siihen nähden, että on vaikeaa keksiä mitään kiinnostavampaa työtä.

Meneekö Jopo heti käyttöön?

Työmatka on 15km suuntaansa, joten se ei oikein sovellu Jopolle. Kun lapset kasvaa niin jospa he sitten Jopoilee.

Miltä nyt tuntuu?

Oikein kivalta.

 

Jos kiinnostuit CRISPR:stä, lue lisää Katja-Riikan blogikirjoituksesta täältä.