Nykypäivää soluviljelylaboratorioissa ovat primaarisolut ja 3D-kasvatus. Perinteisistä solulinjoista luovutaan yhä enenevissä määrin ja tilalle otetaan primaarisoluja, jotka ovat peräisin oikeista kudoksista. Miksi helpot hoidokit vaihdetaan vaativiin ja lyhytkestoisiin primaarisoluihin?
Solulinjat vs. primaarisolut?
Solulinjat ovat populaatioita, joita on kasvatettu pitkään ja jaettu lukuisia kertoja. Tänä aikana soluille on muodostunut homogeeninen geno- ja fenotyyppi, ja niiden luonnollinen vanheneminen on estynyt. Primaarisolut ovat sen sijaan eristetty suoraan luovutetuista kudoksista ja niiden genomi ei ole muuntunut, eivätkä ne ole saavuttaneet kuolemattomuutta. Tämän vuoksi primaarisolut edustavat solulinjoja paremmin kudosta, josta ne ovat peräisin.
Uusi 3D-kasvatus syrjäyttämässä perinteisen 2D-kasvatuksen
Uusi 3D-kasvatus on alkanut tutkimuslaboratorioissa syrjäyttää maljan pohjalla tapahtuvan adherenttien solulinjojen 2D-kasvatuksen. 3D-teknologia matkii luonnollista solujen in vivo -ympäristöä, jonka vuoksi sitä on alettu hyödyntää muun muassa biolääketieteellisissä tutkimuksissa. Primaarisolut yhdistettynä 3D-kasvatukseen antaa tutkijoiden käyttöön hyvän monisoluista ympäristöä edustavan biologisen mallin verrattuna tavanomaiseen solulinjaan. Jotkin primaarisolut kuolevat muutamassa päivässä perinteisessä 2D-kasvatuksessa ja siten tarvitsevat elääkseen 3D-ympäristön, jossa ne pystyvät jakaantumaan ja säilyttämään erilaistuneet piirteensä. Varsinkin syöpä- ja lääketutkimus käyttää primaarisoluja yhdistettynä 3D-kasvatukseen mallintamaan oikeita syöpäsoluja ja kudoksia.
Solulinjojen helppous & edullisuus – mutta myös mutaatiot?
Solulinjojen puolesta puhuu edullisuus, käsittelyn helppous ja niistä tuotettu laaja tutkimustieto. Myös vastalauseita solulinjojen käytölle on noussut esiin. Sellaisia ovat esimerkiksi solulinjojen mutaatiot, joidenkin metabolisten synteesireittien puuttuminen ja kontaminaatiot toisilla solulinjoilla. Tieteellisten artikkeleiden julkaisijat ja tutkimusten rahoittajat ovat tietoisia solulinjojen haasteista. He saattavat vaatia tutkijoilta solujen genotyypin todentamista, jotta niillä tehdyn tutkimuksen todenperäisyys on varmistettu. Solulinjoja on kaupallisesti saatavilla lukuisia erilaisia ja on myös tavallista, että tutkimusorganisaatioissa sekä yliopistoissa tutkimusryhmät lahjoittavat soluja toisilleen. Mikäli solut eivät ole tulleet suoraan luotettavalta toimittajalta, on suositeltavaa tutkia niiden genotyyppi sekä mahdolliset infektiot ja kontaminaatiot. Esimerkiksi mykoplasmalla infektoituneet solut saattavat antaa kovin erilaista dataa verrattuna terveisiin soluihin.
Tutkijoiden korvaamaton työväline
Soluviljelmät ovat olleet tutkijoiden korvaamaton työväline jo vuosikymmenien ajan ja saamme jatkuvasti käyttöömme uusia tekniikoita. Erilaiset 3D-kasvualustat, indusoidut pluripotentit kantasolut ja primaarisolut ovat tulleet jäädäkseen osaksi tutkijan arkipäivää. Myös mikroskoopit ovat kokeneet monta mullistusta vuosien saatossa ja nykyaikaiset laitteet avaavat katsojalleen aivan uuden maailman solujen elämään.
Jos tutkimuksesi tarvitsee uusia soluja, menetelmiä tai mikroskooppia – ota yhteyttä meihin.
Meiltä syystärpit tutkimukseen:
- primaarisolut ja erikoismediat
- 3D in vitro soluviljelykitit (for endothelial tube formation)
- iPS erilaistetut solut, syöttösolut, mediat
- pienmolekyylit ja proteiinit eri iPS-sovelluksiin
- membraanit ja alustat 3D viljelyyn
Mukavaa syksyn alkua toivotellen,
Heidi Bondén