Hämeenlinna

Kaivokatu 16
13100 Hämeenlinna
Y-tunnus: 0499964-0

Puh. +358 3 615 370

Espoo

Sinimäentie 10 C
02630 Espoo

Oulu - Huollon toimipiste

Aapistie 7 B
90220 Oulu

Tilaukset, tuotetiedustelut sekä muut tiedustelut: info@immunodiagnostic.fi

Ota yhtettä Tekninen tuki ja huolto
Siirry sisältöön

HCV-diagnostiikan haasteet ja tulevaisuus

Järjestimme alkuvuodesta laboratoriodiagnostiikan ammattilaisille suunnatun koulutus- ja verkostoitumistapahtuman Helsingissä. Xpert Day 2020 -tapahtuma sisälsi ajankohtaisia luentoja Suomen infektiotautidiagnostiikan huippuasiantuntijoilta. Päivä oli täynnä loistavia puhujia ja nyt haluamme esitellä heidät myös teille!

HCV-testaus päihdesairaalassa

Margareeta Häkkisen esitys käsitteli HCV-potilasta Päihdesairaalassa. Häkkinen toimii A-klinikalla laitoshoitopalveluiden ylilääkärinä.

Päihdepotilaiden HCV-testaukseen vaikuttaa mm. WHO:n tavoite viruksen eliminoinnista vuoteen 2030 mennessä. Pistämällä huumeita käyttävistä noin 75 %:lla on C-hepatiitin vasta-aineet koholla. Häkkinen kertoi, että päihdepotilaalle on usein vaikeaa mennä uuteen paikkaan, tähän saattaa vaikuttaa esimerkiksi aiemmat huonot kokemukset ja ennakkoluulot sekä laboratoriolähetteen saamisen vaikeus. On myös todettu, että C-hepatiitin testaus ja hoito parantavat päihdehoitoon sitoutumista. C-hepatiitin leviämisen estämiseksi tulisi testata myös ne potilaat, jotka eivät kykene asioimaan uusissa paikoissa.

Haasteet HCV-diagnostiikassa

Häkkinen kertoi, että päihdepotilaan HCV-diagnostiikassa on paljon haasteita. Näytteenotto laskimosta on yleisesti hankalaa ja erityisen epämukavaa päihdepotilaalle. Tämä osaltaan nostaa potilaiden kynnystä saapua näytteenottoon. Päihdepotilaalle tulisikin turvata helppo pääsy näytteenottoon silloin kun hänellä on siihen riittävä motivaatio. Ongelmaa lisää myös vastauksen saannin hitaus suhteutettuna potilaiden saavutettavuuteen.  Hoitoketjun haasteisiin kuuluu myös kontrollinäytteiden saaminen negatiivisista potilaista sekä uudelleen HCV- infektion saaneiden etsiminen.

Kohti helpompaa näytteenottoa

A-klinikan Järvenpäässä sijaitsevassa Päihdesairaalassa tehtiin viime keväänä HCV-testausta Cepheidin GeneXpert-laitteella. Testauksen helpottamiseksi näyte oli mahdollista ottaa sormenpäästä ja testi tehtiin Xpert HCV fingerstick- testillä.

Kokeilussa todettiin sormenpäänäytteen helppous, niin potilaalle kuin hoitohenkilökunnalle, samoin vastauksen saanti oli nopeaa. Häkkinen myös korostaa, että tieto omasta terveydestä kiinnostaa myös päihdepotilasta. Vaikka usein pistohuumeiden käyttäjillä on ajatus, että vaikka ”kaikilla” on HCV, itse diagnoosi silti usein järkyttää uutta potilasta.

HCV- diagnostiikan tulevaisuuden kannalta Häkkinen korostaa, että näytteenottoa tulee olla tarjolla laajalti ja matalalla kynnyksellä. Sormenpäänäytteistä tulisi myös saada enemmän tuloksia. Tämän hetken haasteena on, että muita esimerkiksi maksan toimintaan ja hepatiittihoidon tarkempaan arviointiin vaadittavia näytteitä ei saada vielä sormenpäästä.

 

Kysyimme Margareetalta:

Mitkä ovat suurimmat haasteet työssäsi? Suurimmat konkreettiset haasteet päihdepotilaan C-hepatiitin diagnosoimisessa ja hoidossa ovat potilaiden saaminen näytteenottoon ja suoniverinäytteiden ottaminen.

Mitkä ovat olleet suurimmat edistysaskeleet urallasi? Edistysaskeleena merkittävin on se, että hepatiittihoitoja aletaan tarjota kaikille C-hepatiittia sairastaville päihdepotilaille ajankohtaisesta päihteidenkäytöstä riippumatta. Teknologian osalta sormenpäänäytteet ovat merkittäviä, koska ne vastaavat suoniverinäytteiden saamisen vaikeuteen. C-hepatiittidiagnostiikka onnistuu jo sormenpäänäytteistä, mutta vielä pitäisi saada sormenpäästä perusverikokeita, esimerkiksi ASAT-trombosyytti-indeksi, niin hoitoarvio ja hoitoonohjaus helpottuisivat merkittävästi. Toinen vaihtoehto olisi saada päihdeklinikoiden käyttöön maksatilannetta kartoittavat, ultraääneen perustuvat mittauslaitteet.

Miltä tulevaisuus omalla alallasi näyttää? Päihdepotilaiden C-hepatiitit hoidetaan jatkossa pääasiassa päihdehoidon yhteydessä. Testaaminen ei lähivuosina lopu, vaikka hoidot laajenevat, sillä tautia sairastavia on vielä paljon. Hoitojen lisääntyessäkin täytyy etsiä aktiivisesti uusia infektioita niiltä potilailta, jotka on jo hoidettu, mutta joilla on edelleen altistumisia, esimerkiksi suonensisäistä päihteiden käyttöä.

 

Margareetan vastaukset koskivat päihdepotilaan C-hepatiittidiagnostiikkaa ja -hoitoa. Seuraava puhujaesittely julkaistaan piakkoin – pysy kuulolla!

Lue myös muiden puhujien esittelyt:

”Virustorjuntaa Turussa – Harri Marttila kertoo lisää!” Harri Marttila, Tyks

”Seksitaudit eivät häviä, mutta niiden leviämistä voidaan rajoittaa.” Eija Hiltunen-Back, Hus

”Mikrobien evoluutio diagnostiikan haasteena – case chlamydia, Kaisu Rantakokko-Jalava, Tyks