Hämeenlinna

Kaivokatu 16
13100 Hämeenlinna
Y-tunnus: 0499964-0

Puh. +358 3 615 370

Espoo

Sinimäentie 10 C
02630 Espoo

Oulu - Huollon toimipiste

Aapistie 7 B
90220 Oulu

Tilaukset, tuotetiedustelut sekä muut tiedustelut: info@immunodiagnostic.fi

Ota yhtettä Tekninen tuki ja huolto
Siirry sisältöön

Seksitaudit eivät häviä, mutta niiden leviämistä voidaan rajoittaa.

 

Järjestimme alkuvuodesta laboratoriodiagnostiikan ammattilaisille suunnatun koulutus- ja verkostoitumistapahtuman Helsingissä. Xpert Day 2020 -tapahtuma sisälsi ajankohtaisia luentoja Suomen infektiotautidiagnostiikan huippuasiantuntijoilta. Päivä oli täynnä loistavia puhujia ja nyt haluamme esitellä heidät myös teille!

Päivän avasi mielenkiintoisella esityksellään iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back (HUS). Tässä kooste esityksestä ”Sukupuolitaudit Suomessa vuonna 2020”, sekä Eijan kommentit tulevaisuuden näkymistä sukupuolitautidiagnostiikassa.

Sukupuolitaudit Suomessa vuonna 2020

Eijan esitys käsitteli seksitautitartuntojen tilannetta Suomessa. Klamydia on edelleen yleisin seksitauti, mutta tippuritapausten määrä on nousussa. Koska molemmissa infektioissa oireet ovat hyvin samankaltaiset, potilaasta kannattaisi aina tutkia molemmat taudinaiheuttajat.

Mycoplasma genitalium -infektioiden määrä Suomessa asettuu klamydia- ja tippuritapausten määrien väliin. Mikäli potilas on oireinen ja CT/NG -testi on negatiivinen, MG tulisi tutkia. Koska kannoista noin 30 % on mikrobilääkeresistenttejä, myös resistenssimääritys on syytä tehdä.

Seksitaudit eivät häviä, mutta oikea-aikaisella ja luotettavalla diagnostiikalla voidaan tautien leviämistä rajoittaa. Klamydian ja tippurin hoidon yhteydessä tulee huolehtia uusien tartuntojen ehkäisemisestä.

 

Kysyimme Eijalta:

Kuva: Arché Photography

Mitkä ovat suurimmat haasteet työssäsi?
Seksitauteja aiheuttavien patogeenien gonokokin ja Mycoplasma genitaliumin mikrobilääkeresistenssin lisääntyminen. Palveluiden saatavuutta tulisi parantaa ja varmistaa, että otetaan oikeat näytteet oikeaan aikaan.

Mitkä ovat olleet suurimmat edistysaskeleet urallasi?
Nukleiinihappomonistustestien käyttöönotto seksitautien diagnostiikassa.

Miltä tulevaisuus omalla alallasi näyttää?
Seksitaudit eivät häviä, mutta niiden leviämistä voidaan rajoittaa löytämällä oireettomat tartunnan kantajat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

 

Xpert Day 2020 -puhujien esittelysarjassa vuorossa oli Eija Hiltunen-Back, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, HUS. Seuraava esittely julkaistaan piakkoin – pysy kuulolla!

 

Lue myös muiden puhujien esittelyt:

”Virustorjuntaa Turussa – Harri Marttila kertoo lisää!” Harri Marttila, Tyks

”HCV-diagnostiikan haasteet ja tulevaisuus.” Margareeta Häkkinen, A-klinikka

”Mikrobien evoluutio diagnostiikan haasteena – case chlamydia” Kaisu Rantakokko-Jalava, Tyks