Hämeenlinna

Kaivokatu 16
13100 Hämeenlinna
Y-tunnus: 0499964-0

Puh. +358 3 615 370

Espoo

Sinimäentie 10 C
02630 Espoo

Oulu - Huollon toimipiste

Aapistie 7 B
90220 Oulu

Tilaukset, tuotetiedustelut sekä muut tiedustelut: info@immunodiagnostic.fi

Ota yhtettä Tekninen tuki ja huolto
Siirry sisältöön

Virustorjuntaa Turussa – Harri Marttila kertoo lisää!

Järjestimme alkuvuodesta laboratoriodiagnostiikan ammattilaisille suunnatun koulutus- ja verkostoitumistapahtuman Helsingissä. Xpert Day 2020 -tapahtuma sisälsi ajankohtaisia luentoja Suomen infektiotautidiagnostiikan huippuasiantuntijoilta. Päivä oli täynnä loistavia puhujia ja nyt haluamme esitellä heidät myös teille!

Infektiolääkäri Harri Marttila sairaalahygienia- ja infektiotorjuntayksiköstä (Tyks) kertoi mitä nopea influenssadiagnostiikka kliinikon kannalta tarkoittaa. Tässä kooste esityksestä sekä Harrin haastattelu.

Infektiontorjuntaa Varsinais-Suomessa

Infektiontorjunnan ja -konsultoinnin parissa toimiva Harri Marttila kertoi, että Varsinais-Suomessa on pitkät perinteet respiratoristen virusten diagnostiikassa. Hän on erittäin tyytyväinen alueen virusdiagnostiikan tasoon, ja mainitsikin Turun yliopiston Virusopin olleen isossa roolissa diagnostiikkamenetelmien kehittämisessä.

Varsinais-Suomessa influenssadiagnostiikkaan on tarjolla päivystysaikaisia pikamäärityksiä (niin antigeeni- kuin PCR-testejä) sekä laboratoriossa tehtäviä testejä. Esimerkiksi Influenssa A/B -virusdiagnostiikkaan on VSSHP:ssa käytössä viisi erilaista testiä. Influenssadiagnostiikka on tarkkaan ohjeistettua ja testin valinta riippuu näytteenottopaikasta, ja siitä onko näyte otettu virka/päivystysaikaan tai onko kyseessä lapsipotilas.

Mitä hyötyä intensiivisestä influenssadiagnostiikasta sitten on?

Intensiivisestä influenssadiagnostiikasta hyötyy niin potilas, kuin paikallinen ja alueellinen infektiontorjuntakin. Diagnoosin varmistaminen tuo mielenrauhaa potilaalle ja hoitavalle lääkärille, lapsipotilaiden tapauksessa myös potilaan vanhemmille. Nopean diagnostiikan avulla voidaan todeta lääkitystarve ja aloittaa viiveettä oikea hoito, eristää sairaalahoidossa oleva potilas sekä seurata epidemiologista tilannetta. Esimerkiksi turkulaisen tutkimuksen mukaan 24 tuntia oireiden alkamisesta aloitettu Oseltamivir-hoito nopeutti 1-3 -vuotiaiden Influenssa A -potilaiden parantumista huomattavasti (Turun yliopisto & Tyks).

Kysyimme Harrilta:

Mitkä ovat suurimmat haasteet työssäsi?
Ennakoimattomuus. Infektiotaudit ovat akuutteja sairauksia – aamulla kun menee töihin niin ei välttämättä tiedä mistä päivä koostuu ja millaisia potilastapauksia vastaan tulee.

Mitkä ovat olleet suurimmat edistysaskeleet urallasi?
Virologian kehittyminen, virusdiagnostiikan kehittyminen, viruslääkehoitojen kehittyminen ja influenssalääkkeet, sekä Hepatiitti C:n lääkehoito (kuratiivinen).

Miltä tulevaisuus omalla alallasi näyttää?
Vauhdikkaalta! Väestön ikääntyminen ja globalisaatio takaavat, ettei infektiolääkäreiltä työt lopu.

 

Xpert Day 2020 -puhujien esittelysarjassa vuorossa oli lääketieteen tohtori ja infektiolääkäri Harri Marttila sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksiköstä (Tyks). Seuraava esittely julkaistaan piakkoin – pysy kuulolla!

Lue myös muiden puhujien esittelyt:

”Seksitaudit eivät häviä, mutta niiden leviämistä voidaan rajoittaa.” Eija Hiltunen-Back, Hus

”HCV-diagnostiikan haasteet ja tulevaisuus.” Margareeta Häkkinen, A-klinikka

”Mikrobien evoluutio diagnostiikan haasteena – case chlamydia” Kaisu Rantakokko-Jalava, Tyks